Obama, de storyteller

imageWat was de toespraak van Barack Obama tijdens zijn inauguratie toch ongelofelijk goed. De persoonlijke betekenis die hij gaf aan zijn verhaal raakte me diep. In zijn inauguratiespeech inspireerde Obama de Amerikanen boven zichzelf uit te stijgen. Ik vond het een klassiek opgebouwde toespraak, met de nodige retoriek, beeldspraak en historische verwijzingen. En dat werkt.

 

Aansprekend en herkenbaar

Zijn boodschap komt over omdat het iets magisch heeft. In deze zwarte economische tijden is Obama de belichaming geworden van nieuwe hoop en hervonden optimisme. Hij laat de Amerikanen weer in zichzelf geloven, en in de mogelijkheden van Amerika. Het kader waarin hij zijn verhaal vertelde, was aansprekend en herkenbaar. En dat is heel knap want de kracht van een goed frame is dat het een zodanig aantrekkelijk beeld schetst dat het als ‘de werkelijkheid’ wordt gezien en daarmee ‘mythologische kracht’ krijgt. Managers, ondernemers, maar ook politici waar ook ter wereld, mogen een voorbeeld nemen aan zijn briljante vertelkunst en het effect dat dit heeft op ontelbaar veel mensen.

 

Kijk er naar, ervaar en leer.

 

Marlies Pulsford

Marlies helpt organisaties, leiders en teams bij het vinden van hun DNA, geeft richting aan strategie en communicatie en versterkt hiermee de persoonlijkheid, de positionering en het toekomstperspectief van een bedrijf, product of dienst. Dit zorgt voor een sterk merk, een robuuste reputatie en bezielde stakeholders.

Facebook
Twitter
LinkedIn