David Attenborough’s indrukwekkende speech op COP26

Een keer in de zo veel tijd, komt er een indrukwekkende speech voorbij die mij raakt tot het bot. Omdat het een verhaal is dat optimaal voldoet aan de elementen van een goed verhaal. Storytelling pur sang! Tijdens de klimaattop in Glasgow wist natuurdocumentairemaker sir David Attenborough de wereldleiders op te roepen om deze World Leader Summit te beschouwen als een beslissend keerpunt. Dat deed hij in een emotionele toespraak. De kracht van een goed verhaal is om iets dat heel complex is begrijpelijk te maken. Dat deed David Attenborough heel goed. Hij ging niet de hele klimaatverandering uitleggen, maar pikte er één onderdeel uit. En zo wist David Attenborough met zijn indrukwekkende speech uiteindelijk iedereen op te roepen iets te doen.


Storytelling

Zijn speech is in alles een absoluut schoolvoorbeeld van hoe je een goed verhaal vertelt. Ethos, pathos en logos in optima forma. De setting en het momentum. Hij wist het publiek aan te spreken vanuit zijn oprechte passie. Hij wist iedereen te roeren en liet vanuit een charmante onhandigheid het katheder en de microfoon waarin hij sprak zichtbaar schudden. Complimenten voor de manier waarop hij zijn woorden wist te combineren met rake beelden. En met doorlopende cijfers wist hij bovendien zijn argumenten te versterken. De bewust ingebouwde stiltes, de weloverwogen gekozen woorden. De timing en de opbouw van zijn verhaal liet iedereen op het puntje van zijn of haar stoel zitten. Maar waar hij mij vooral mee wist te raken is de inhoud van zijn verhaal. Klik hier voor een transcript van zijn geweldige speech. De moeite van het lezen waard.


Speech David Attenborough: Oproepen tot actie

Zonder goed verhaal heb je niets te vertellen. Attenborough gaf uitleg over de kwetsbaarheid van de planeet en de menselijke afhankelijkheid van de natuur. Hij zei dat het klimaat op aarde een grote verandering heeft doorgemaakt voordat het zich tienduizenden jaren stabiliseerde, waardoor menselijke beschavingen konden floreren. Zijn boodschap was dat de stabiliteit waar we allemaal van afhankelijk zijn, nu in gevaar is. Toch eindigde hij zijn verhaal hoopvol. Attenborough benadrukte dat het nog niet te laat is. Zo wist hij alle wereldleiders met elkaar te verbinden en hen aan te sporen tot actie. Hij legde de aanwezigen uit waarom de wereld naar hen kijkt en met welk doel zij allen aanwezig waren. Samen spijkers met koppen slaan. Dat moet lukken toch!

“Perhaps the fact that the people most affected by climate change are no longer some imagined future generation, but young people alive today, perhaps that will give us the impetus we need to rewrite our story, to turn this tragedy into a triumph. We are after all, the greatest problem solvers to have ever existed on Earth.”

Marlies Pulsford

Marlies helpt organisaties, leiders en teams bij het vinden van hun DNA, geeft richting aan strategie en communicatie en versterkt hiermee de persoonlijkheid, de positionering en het toekomstperspectief van een bedrijf, product of dienst. Dit zorgt voor een sterk merk, een robuuste reputatie en bezielde stakeholders.

Facebook
Twitter
LinkedIn