Een doeltreffend verhaal is authentiek

imageTijdens het verwoorden van het kernverhaal ontstaan vaak bijzonder mooie dingen. Uitgangspunt is vaak dat de organisatie wordt neergezet als een persoon. We willen de kern, de ziel van de organisatie naar boven halen. Een van de te gebruiken methoden hiervoor is de vertelsessie.

 

Zo ook bij een van mijn klanten: de M&O Groep. Een netwerk van gedreven onderwijsprofessionals die samen een bijdrage leveren aan duurzaam onderwijs. Het bedrijf zat met de handen in het haar omdat het bedrijf met te veel feitelijke informatie antwoord gaf op ‘wat’ en ‘hoe’, maar niet inging op ‘wie’’: de identiteit van het bedrijf. In schoolse termen gesproken had ik ze ter voorbereiding van de vertelsessie huiswerk meegegeven: 

Neem tijdens de workshop een object mee dat symbool staat voor M&O Groep. Het object moet van jezelf zijn of door jezelf zijn gemaakt. Aan de hand van dit object mag je ons vertellen waarom dit object symbool staat voor M&O Groep en wat dit betekent voor jezelf, je collega’s, maar vooral ook jullie opdrachtgevers.

Aan het begin van de sessie vertelde de directeur dat hij baalde van de huiswerkopdracht omdat hij het zo druk had. Hij was er eigenlijk niet aan toegekomen, maar het hield hem die nacht voor de vertelsessie toch erg bezig. Hij kon er niet van slapen. Hij is uiteindelijk heel vroeg opgestaan en heeft een appeltaart gebakken. Een appeltaart met een prachtig verhaal. De verschillende ingrediënten in de taart staan voor alle kennis en expertise die zij in huis hebben. Door te weten welke ingrediënten je op dat moment het beste kan samen voegen, krijg je het beste resultaat; een heerlijke taart. En uiteindelijk ongeacht de opdracht, M&O Groep bakt er altijd wel wat van. Het ijs was gebroken, de sfeer was gezet en omdat de directeur zich zo kwetsbaar opstelde ging de rest ook als vanzelf hierin mee.

Marlies Pulsford

Marlies helpt organisaties, leiders en teams bij het vinden van hun DNA, geeft richting aan strategie en communicatie en versterkt hiermee de persoonlijkheid, de positionering en het toekomstperspectief van een bedrijf, product of dienst. Dit zorgt voor een sterk merk, een robuuste reputatie en bezielde stakeholders.

Facebook
Twitter
LinkedIn