Van storytelling naar story sharing and story selling

imageEen goed verhaal is geen gortdroge opsomming van feiten: een goed verhaal heeft een punt, speelt in op emoties, sluit aan bij de interesse van de consument en draagt bij aan inzicht. Wijsgeleerde Confucius zei ooit: “Tell me and I will forget, show me and I will remember, inspire me and I will get involved.”. Wie goede verhalen vertelt, betrekt dus zijn toehoorders erbij. De boodschap komt dan veel beter over.

 

Je kunt je verhaal wel vertellen, maar hoe zorg jij anno 2012 dat jij ook verkoopt? Voor het internet tijdperk, kon jij je boodschap zo ongeveer preken vanaf de kansel. Toen sprak bijna niemand terug. En als het goed is en jij een mooie boodschap had, kocht iedereen het en was je klaar.

 

Tegenwoordig praat iedereen terug. Nog sterker, iedereen praat met elkaar over je product of dienst. Door de opkomst van Internet en de sociale media is de manier van “Hoe vertel ik mijn verhaal”, ingrijpend veranderd. De kunst is nu om je verhaal te delen via vrienden, netwerken en gemeenschappen. Door in dialoog te gaan met je klanten, je fans, je volgers. Hoe je ze ook wilt noemen. Er voor zorgen dat zij op een positieve manier over je praten. We evolueren van het vertellen van verhalen, naar het delen en gezamenlijk maken van verhalen door de persoonlijke verhalen van de aangesloten betrokkenen. En pas dan ben je klaar voor story selling.

 

Bijgaand artikel schrijft hier ook leuk over. Meer weten? Neem contact op en wij zorgen er voor dat jouw verhaal ook tot ontwikkeling komt.

Marlies Pulsford

Marlies helpt organisaties, leiders en teams bij het vinden van hun DNA, geeft richting aan strategie en communicatie en versterkt hiermee de persoonlijkheid, de positionering en het toekomstperspectief van een bedrijf, product of dienst. Dit zorgt voor een sterk merk, een robuuste reputatie en bezielde stakeholders.

Facebook
Twitter
LinkedIn